Oyun çocuğun İŞ’idir. Çocukların yetişkinler kadar duygularını fark etme ve ifade etme yetenekleri gelişmemiştir. Bu nedenle oyunun, çocuklara deneyimlerini ve duygularını ifade etme fırsatı doğurması iyileştiricidir.
Oyun danışmanlığı çocuklara;
- Yaşadıkları dünyayı öğretir.
- Duygu ve düşüncelerini ifade etme olanağı sunar.
- Zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirme imkanı sunar.
- Etkili sosyal ilişki kurabilmelerine olanak sağlar.
- İlişkilerinde güçlü bağlar kurabilmelerine yardımcı olur
Oyun terapisinden yararlanılabilecek durumlar;
- Takıntılar
- Davranış sorunları
- Cinsel ve fiziksel istismar
- Boşanma
- Kaygı bozuklukları
- Mükemmelliyetçi tutumlar
- Travma
- Dikkat sorunları
- Kronik hastalıklar
- Alt ıslatma-dışkı kaçırma
- Aşırı kızgınlık, endişe, üzüntü ya da korku
- Saldırgan davranış
- Ayrılma korkusu
- Aşırı çekingenlik
- Davranışsal gerileme
- Özgüven sorunları
- Okul sorunları
- Uyku ve yemek sorunları
- Zihnin cinsel davranışlarla aşırı meşgul olması
- Fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları, başağrıları
- Ailede yaşanan değişimlere uyum sağlayamama
Yetişkin olarak bizler bir problem yaşadığımızda problemimizi biriyle paylaşır, durur bir süre düşünür, tekrar tekrar değerlendirir, alternatifleri düşünürüz. Çocuklar ise bunu oyun terapisinde hayal güçleri ile yaparlar. Yaşamlarında deneyimledikleri hayalkırıklıklarını yeniden canlandırarak, başka şekilde başetme yöntemi olduğunu kendileri keşfederler. Bu da özgüvenlerini arttırır ve sosyal çevresinde daha keyifli ve huzurlu bir çocuk olmasını sağlar.
Çocuklar duygularını sözel yolla ifade edemedikleri için oyunları kendi zorlanım alanlarıyla ilgili olur. Çocuklar oyuncaklarını kendileri özel olarak seçer ve duygusal çatışmalarını yansıtan önemli konuları tekrar canlandırırlar. Yarattığı bu oyunda çocuk duygularını ifade etmeye başlar ve bu durum çocuk kendini iyi hissedene dek sürer.
Çocuğun oyun oynaması çevresiyle olan etkileşimini yeniden canlandırma fırsatı verir. Oyunun amaçları; bilişsel ve motor gelişimi desteklemek, duygusal çatışmaların çözülmesini sağlamak. Oyun danışmanlığı, çocuğun sorunlarına odaklanmak önemli iki temel süreçtir.
Oyun danışmanı, anne-babayla oyun terapisi sürecince belirli aralıklarla görüşmeler yapar. Bu süreç içinde çocuğun duygusal sorunlarına yaklaşım şekilleri hakkında bilgilendirme verilir ve evde yapabilecekleri davranışsal yöntemler hakkında bilgi alırlar. Terapist ailenin yanı sıra, okul veya kreşe devam eden çocukların sorununun çözümü için doğrudan bu sistemlere danışmanlık yapar.
3-12 yaş arasındaki çocuklar oyun terapisi alabilirler.
Ankara Oyun Danışmanlığı uygulayıcısı olarak bizler, sizlere hizmet etmeye hazırız.